Ciasto z jabłkiem i śliwką.

Hej!

Dziś post kulinarny, a raczej cukierniczy!
A co będziemy dziś robić? Ciasto z śliwkami i jabłkiem! Kto nie lubi ciast? Warto umieć jakieś przyrządzić, wiadomo  jak to czasem bywa, że trzeba czymś gości uraczyć! Najlepiej przygotować coś własnoręcznie i zaskoczyć rodzinę i/ lub przyjaciół!
Już kiedyś umieszczałam przepis na swoim blogu, jednak był to tylko przepis. Dziś dodam do tego foto instruktarz i mam nadzieję, że wam się spodoba, jeśli tak to postaram się zamieszczać takie posty częściej!



Dziś bez zbędnej paplaniny, przechodzimy do tego co nam potrzeba, a więc lista produktów :






PRODUKTY:

(kruszonka)
-3 szklanki mąki tortowej,
-3/4 szklanki cukru,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-5 żółtek
- 250g margaryny.

(beza)
-5 białek
-3/4 szklanki cukru,

(owoce)
-śliwki
-jabłka wg uznania.


Od razu przepraszam za jakość zdjęć. Robione były dość późno, ale coś widać :)

A więc zabieramy się do roboty, kuchnia uprzątnięta? Produkty przygotowane?  To przygotujcie sobie jeszcze dużą plastikową miskę, duże łyżki, małą łyżeczkę, mikser, miskę na bezę ( najlepiej jakiś wysoki garnuszek), tarkę, nóż, blachę oraz papier pod ciasto, by się nie spaliło podczas pieczenia :)

Gotowi?
 


Zaczynamy, oczywiście od wsypania szklanek mąki do naszej miseczki. Od razu wsypujemy trzy szklanki mąki tortowej.



 Do mąki dodajemy 3/4 szklanki białego cukru.



A do tego dwie małe łyżeczki proszku do pieczenia.



 No i oczywiście, by powstało nam ciasto, potrzebujemy jajek. A dokładnie żółtek, tak więc oddzielamy je od białka. Białko przekładamy do wysokiego garnuszka, bo są potrzebne nam przy bezie! Ale do tego dojdziemy!


 Do naszej mieszanki, dorzucamy kostkę margaryny, można rozdrobnić ją sobie na kawałki, by się łatwiej ugniatało nam ciasto. :)

Kiedy już wszystkie składniki, znajdą się w naszej misce, możemy zacząć ugniatać nasze ciasto, do uzyskania jednolitej masy. ( Na zdjęciu widzicie jak powinna ta masa wyglądać )


 Masę przekładamy na blat i dzielimy na dwie równe kulki, które pakujemy później w folie aluminiowe.
Oba pakunki wkładamy do zamrażalki na półgodziny!



Ciasto już w zamrażalce, a więc możemy przygotować sobie nasze owoce, które znajdą się w cieście.
Ja polecam, dużą ilość śliwek. Wtedy ciasto będzie przyjemnie kwaśne!

 Obieramy jabłko i trzemy je na tarce. Od śliwek oddzielamy pestki i dzielimy na części.


Kiedy owoce są przygotowane, szykujemy naszą blachę na ciasto. Blachę ostrożnie i dokładnie wykładamy papierem by ciasto się nie przypiekło z dołu i nie przykleiło nam do blachy :)
Po pół godzinie, wyciągamy z zamrażalki ciasto. Rozpakowujemy z sreberka pierwszą kulkę ciasta i trzemy na grubych oczkach, by pokryło nam cały spód blachy. Najlepiej by skrawki ciasta pokryły cały spód. Tak by nie było żadnych dziur. 

 Tak przygotowaną blachę z ciastem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i zostawiamy na pięć minut.

W tym czasie, przygotowujemy naszą beze. Do białek dodajemy 3/4 szklanki cukru i miksujemy, aż do uzyskania sztywnej piany.

 Wyciągamy nasze ciasto z pieca i układamy potarte jabłka oraz śliwki.


 Na poukładane owoce, nakładamy naszą beze, którą przygotowaliśmy przed chwilą. Również staramy się przykryć wszystkie owoce.

Na nałożoną beze, trzemy drugą kulkę ciasta. 
 Tak przygotowaną blachę z ciastem, wkładamy ponownie do pieca, na niecałą godzinę.
Po godzinie, wyciągamy nasze ciasto i czekamy aż ostygnie!

No i możemy serwować nasze ciasto!









Jeśli macie jeszcze jakieś pytania, pytajcie w komentarzach!

38 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smakowicie i pewnie takie jest :)

    ps. a u mnie? ZAPOWIEDŹ TEGO CO POJAWI SIĘ WKRÓTCE NA BLOGU!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada smakowicie alez z ciebie cukiernik :)
    http://zielonoma.blogspot.it/2014/07/szyfonowa.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :) ja teraz korzystam z jabłek :D szarlotki i racuchy to u nas codzienność :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam jakie smakowite zdjęcia! Dziękuję za przepis, na pewno zrobię to ciasto w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyyysznie wygląda *.* mmmmmmmm - pycha :)
    http://the-haappy-one.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  6. przygotuję w piątek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja babcia robi identyczne :) Uwielbiam!

    http://martusiadlawszystkich.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie! Ja robię podobny, tylko z samymi jabłkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja babcia często robi to ciasto jest przepyszne :)
    http://oliwiaandoliwia22024.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. mniami, głodna się robię! :c

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż ślinka cieknie! ;) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozsypał ci się cukier obok talerza :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie :)

    http://probeczkowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie :o świetnie przygotowany post. Na zdjęciach widać dokładnie co należy robić, a jak jest się takim kulinarnym niedorozwojem, jak ja, to zdjęcia są bardzo pomocne. Na pewno spróbuję sama upiec to ciasto ^^
    KLIK

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda przepysznie!
    chyba skuszę się i zrobię dziś :) dziękuję bardzo za taki fajny przepis :)
    http://smaajll.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Ha! Dziś od rana mam faze na pieczenie, zaczeło się o 5 rano od wypiekania bułęk to moze sie skończyć na tak pysznie wygladajacy m ciescie :)
    Akurat mam wysyp śliwek w ogrodzie, wiec wszystko jest jak najbardziej po mojej mysli :)
    Powiedz mi , jakiej mararyny używasz, moze to prozaiczne pytanie, ale margaryny są moją totalną zmorą i zawsze złej uzyje ;( .
    I jeszcze na jakiej opcji ustawic piekarnik, by grzało z dolu i góry, z wiatraczkiem czy moze na opcji "pizza" ?

    Zapraszam do mnie: iwillnotdieyoung.blogspot.com

    Obserwuje, liczę na to samo :* I życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm, pysznie wygląda i bardzo ciekawie się robi :). Jednak ja nie przepadam za ciastami, w których są jakiekolwiek owoce.
    ania-ania3.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmm, ale pysznie wygląda. Mam chęć je schrupać przez ten ekran. Prowadzisz naprawdę świetnego bloga, bardzo przypadł mi do gustu. A tymczasem mam do Ciebie prośbę: mogłabyś poklikać w linki w moim poście? Byłabym mega wdzięczna, oczywiście przypomnij się na moim blogu, że poklikałaś : http://angelika-ka.blogspot.com/2014/08/paczka-z-rosewholesale.html

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepiękne zdjęcia! *.* Ciacho wygląda pyyyysznie! Nie pamiętam kiedy jadłam ciasto ze śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda smacznie :) Może spróbuję zrobić. http://przyszopceuszatych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. przepysznie wygląda :)
    Muszę spróbować go zrobić :)
    Pozdrawiam cieplutko ♥
    Chciałabym też poprosić Cię o pomoc, jeżeli możesz to zajrzyj do mojej 1 notki, z góry dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale smakowicie wygląda, chętnie bym skosztowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniam;)
    Apetycznie wygląda.
    http://definition-of-dreams.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Ehh...narobiłas mi ochoty...a ja mam dwie lewe ręce do pieczenia. Na dodatek piekarnik odmówił posłuszeństwa już na dobre :-\

    OdpowiedzUsuń
  25. Obserwuję!
    ladygabon.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Pięknie to wygląda! Jakimi kwiatami ozdobiłaś ciasto, bo trudno mi rozpoznać?

    http://www.powrotdonatury-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  27. cudowne aż naszła mnie ochota na kawałek :))

    http://angiestaron.blogspot.com blog fryzjerski

    OdpowiedzUsuń
  28. Zjadłabym! Wygląda przepysznie ...

    OdpowiedzUsuń
  29. ooooo pyszności :D Zapraszam na http://siostryandrzejewskie.blogspot.com/ :D

    OdpowiedzUsuń

Witam!
Dziękuję za każdy komentarz!
Dodaj swojego bloga a na pewno go odwiedzę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowa sałatka , Blogger